Belastingverordeningen (online)

INHOUD

Hoewel er modelverordeningen zijn, dient men kennis en inzicht te hebben in de spelregels waaraan een belastingverordening moet voldoen. Tijdens deze cursus leer je aan welke (inhoudelijke) eisen een verordening moet voldoen. Een onverbindendverklaring van een verordening heeft vaak verstrekkende fiscale en financiële gevolgen voor de betreffende gemeente, provincie of het betreffende waterschap. Risico’s bij het opstellen van belastingverordeningen moeten zoveel mogelijk worden voorkomen.

In de cursus komen in hoofdlijnen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Redenen voor onverbindendverklaring
 • Bekendmaking als essentieel vereiste/inwerkingtreding Bekendmakingswet
 • Gevolgen onverbindendverklaring voor opgelegde en nog op te leggen aanslagen
 • Mogelijkheden voor herstel en reparatie
 • Bevoegdheid en vorm: welk instrument gebruik je in welke situatie?
 • Inhoud van een belastingverordening
 • Beginselen van behoorlijke regelgeving zoals gelijkheid en rechtszekerheid
 • De nieuwe motiveringseisen bij belastingverordeningen

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van concrete zaken die zich in de jurisprudentie hebben voorgedaan. We testen verder aan de hand van praktijkvoorbeelden of je met de opgedane kennis mogelijke valkuilen in een belastingverordening kunt benoemen.

 

 

GEGEVENS

Voor wie
Deze cursus is bestemd voor onder andere (beleids)medewerkers van afdelingen Belastingen en Financiën van gemeenten, waterschappen, samenwerkingsverbanden en provincies.

Docent
Arnaud Bruijns

Duur
2 online sessies van 3 uur

Data

Deze cursus komt in het voorjaar van 2024 weer op het programma. Hij zal ook in een nieuwe vorm worden gegoten. De docent gaat een deel van het lesmateriaal binnenkort in een studio opnemen op video. Dat videomateriaal kunnen cursisten dan vooraf bekijken en daardoor heeft hij tijdens het contactonderwijs meer tijd om de diepte in te gaan. Wij hebben deze opzet al bij meerdere cursussen doorgevoerd. Of het t.z.t. nog steeds Teams-vergaderingen zullen zijn, of een klassikale lesdag bij een locatie, dat weten we nog niet. Ook is er nog geen nieuwe datum bekend. Heb je interesse? Mail ons (mail@lokbel.nl), dan informeren we je zodra we meer concrete informatie hebben. 

Locatie
Vanaf je eigen werkplek.

Prijs
€ 475,-- exclusief BTW en inclusief  lesmateriaal.

Hoe gaat het in zijn werk?
Je ontvangt van ons eerst een bevestiging van je aanmelding. Kort voor aanvang van de eerste cursusdag ontvang je van voor elke sessie een uitnodiging via Microsoft Teams. Je krijgt toegang tot een virtueel klaslokaal waarin de docent zijn/haar verhaal zal vertellen. Uiteraard kan je via je microfoon vragen stellen aan de docent, net als in een gewone cursusomgeving.

Wat heb je nodig? 
Een computer, laptop, tablet of telefoon met geluid en evt. een microfoon en een camera. Een Teams-account is niet nodig. 

 • Heb je geen Teams-account? Je ontvangt via e-mail een uitnodiging met een link naar de zogeheten Teams-vergadering. 
 • Open je die op een tablet of telefoon, dan krijg je waarschijnlijk de vraag of je de Teams-app wilt installeren. Als je dat doet, vraagt de app om inloggegevens, maar je kunt ook deelnemen als gast. 
 • Open je de vergaderlink op een vaste PC, dan kun je ook deelnemen als gast via het web. Let op: de browsers Internet Explorer, Firefox en Safari ondersteunen Teams niet. Je kunt wel deelnemen via Google Chrome en Microsoft Edge. 
 • In dit filmpje wordt ook een en ander uitgelegd. 
 • In de uitnodiging staat straks een telefoonnummer dat je kunt bellen als het op de dag zelf niet lukt met aanmelden.

Let op: 
We kunnen helaas (nog) niet voorkomen dat je naam en mailadres zichtbaar zijn voor de andere deelnemers. Houd hier dus rekening mee. We doen ons best hier een oplossing voor te zoeken.  

 

VRAGEN

Als je vragen hebt over deze cursus kun je contact met ons opnemen. Je kunt ons bellen (0184-499 494) of e-mailen (mail@lokbel.nl).

 • Beschikbare data

Je kunt je aanmelden door hiernaast op de gewenste (start)datum te klikken. Daarna wijst alles vanzelf. Je ontvangt van ons een bevestiging per mail.